Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımı 7.Sınıf

Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımı 7.Sınıf, her sene karşımıza çıkabilecek bir konu olduğundan bu konu anlatımını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Karışımların Ayrıştırılması ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Karışımların Ayrıştırılması

Karışımları oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle karışımı oluşturan maddeler, fiziksel yöntemler kullanılarak birbirinden ayrılabilir. Buharlaştırma, damıtma ve yoğunluk farkı karışımların ayrıştırmasında kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.

Buharlaştırma

Tuzlu su karışımı gibi katı bir madde ile sıvı bir maddeden oluşan homojen karışımları birbirinden ayrılırken buharlaştırma yönteminden yararlanılır. Bu yöntemde bir kap içerisinde bulunan tuzlu su yeterince ısıtıldığında su buharlaşır ve tuz da katı hâlde kabın dibine çöker. Böylelikle karışımı oluşturan tuz ve su birbirinden ayrılmış olur.

Damıtma

Etil alkol, su karışımı gibi iki sıvı maddeden oluşan karışımlar damıtma yöntemi ile birbirinden ayrılabilir. Bu yöntemde özel olarak hazırlanmış olan damıtma düzeneği kullanılır.

» Etil alkol ve su kaynama sıcaklığı birbirinden farklı iki sıvıdır. Bir kap içerisinde bulunan etil alkol ve sudan oluşan karışım ısıtılmaya başlandığında önce kaynama sıcaklığı küçük olan etil alkol buharlaşır. Daha sonra buharlaştırılan etil alkol soğuk bir ortamdan geçilerek yoğunlaştırılır ve etil alkol, sıvı olarak başka bir kapta toplanır. Böylece su ve etil alkol birbirinden ayrılmış olur.

Yoğunluk Farkı

Yoğunluk farkından yararlanarak karışımların ayrılmasında ayırma hunisi ya da yüzdürme yöntemi kullanılır.

» Su, zeytinyağı gibi sıvı – sıvı heterojen karışımların ayrılmasında ayırma hunisi kullanılır. Su ve zeytinyağı gibi farklı yoğunluğa sahip iki sıvı ayırma hunisine konulduğunda yoğunluğu büyük olan su altta, yoğunluğu küçük olan zeytinyağı üstte olacak şekilde iki katman oluşturur. Ayırma hunisinde yer alan musluk açılır ve alt katmandaki su farklı bir kaba alınır. Böylelikle yoğunluğu farklı olan iki sıvı birbirinden ayrılmış olur.

» Odun talaşı, kum gibi katı – katı heterojen karışımlar yüzdürme yöntemi ile birbirinden ayrılabilir. Bu yöntemde odun talaşı, kum karışımı içinde su bulunan bir kaba boşaltılır. Odun talaşının yoğunluğu sudan az olduğu için suda yüzerken, kum sudan daha yoğun olduğu için suda batar. Su üzerinde toplanan odun talaşı bir süzgeç ile toplanır. Dibe batan kum da süzülerek sudan ayrılır. Böylelikle odun talaşı kum karışımı birbirinden ayrılmış olur.

Yorum yapın