Güneş ve Ay Tutulmaları Konu Anlatımı 6.Sınıf

Güneş ve Ay Tutulmaları Konu Anlatımı 6.Sınıf, fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz bir konu olduğundan bu konu anlatımını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Güneş ve Ay Tutulmaları Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak Güneş ve Ay Tutulmaları Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Güneş ve Ay Tutulmaları ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Güneş ve Ay Tutulmaları

Güneş Tutulması

Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek Güneş’i örtmesi sonucu gözlenen doğa olayı Güneş tutulması olarak adlandırılır. Güneş tutulması Ay’ın yeni ay evresinde gerçekleşir. Bir yılda yaklaşık 3 ya da 4 Güneş tutulması gerçekleşir.

Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek Güneş’in tamamını örttüğü tutulmalara tam güneş tutulması denir. Ay’ın Güneş’in bir kısmını örtmesi sonucu oluşan tutulmalara ise parçalı güneş tutulması olarak adlandırılır.

Ay Tutulması

Ay’ın tamamının Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda tam ay tutulması gerçekleşir. Dolunay zamanında gerçekleşen bu olay sırasında Ay çok kısa bir süre görülmez.

Ay’ın tamamının Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda oluşan tutulmaya tam ay tutulması denir. Ay’ın bir kısmının Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda oluşan tutulmaya ise parçalı ay tutulması denir.

Tutulmalar ve Batıl İnançlar

Geçmişte yaşamış uygarlıklar, Güneş tutulmasında olduğu gibi Ay tutulması olayını da Ay’ın yaratıklar tarafından yenmesi, tanrıların kızması veya kötü ruhların Ay’ı ele geçirmesi gibi inançlarla açıklamaya çalışmışlardı. Bilimin gelişmesi bu tür doğaüstü inançların azalmasını sağlasa da günümüzde hâlen Güneş ve Ay tutulmalarını çeşitli olaylara bağlayan insanlar bulunmaktadır. Bilimsel bir bulgu olmadığı hâlde depremler, volkanik patlamalar ve buna benzer bazı doğal afetleri, bu olaylara yakın tarihlere denk geldiğinde, tutulmalara bağlayanlar hâlâ çıkmaktadır.

Yorum yapın