İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımı 6.Sınıf

İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımı 6.Sınıf, her sene karşımıza çıkabilecek bir konu olduğundan bu konu anlatımını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. İletken ve Yalıtkan Maddeler ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Elektriğin İletimi

Günlük hayatta kullanılan birçok aletin çalışması için elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Bu enerji; akü, pil, batarya veya şehir elektriğinin üretildiği santrallerden karşılanır. Elektrik enerjisi, üretildiği kaynaktan elektrikli aletlere kablolar aracılığıyla taşınır. Elektriğin taşınmasında kullanılan kabloların genelde içi bakır metalinden, dışı da plastikten yapılır. Bakır metali, üzerinden elektrik enerjisinin geçişine izin verirken plastik kaplama, elektrik enerjisinin geçişini engelleyerek elektrik devrelerinin güvenli olmasını sağlar.


Elektriğin taşınması için kullanılan kablolardaki bakır ve plastik örneklerinde olduğu gibi maddeler üzerlerinden elektrik geçirme durumlarına göre iki sınıfa ayrılır. Elektriği geçiren diğer bir deyişle ileten maddelere iletken, iletmeyen maddelere de yalıtkan denir.

Bir maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu anlamak için pil, ampul, anahtar ve kablolardan oluşan basit bir elektrik devresi kurularak madde test edilebilir. Test edilecek madde ile tamamlanan devrede ampul ışık veriyorsa madde iletken, ampul ışık vermiyorsa madde yalıtkandır.

İletken ve Yalıtkan Maddeler

Altın, gümüş, bakır, demir, çinko, alüminyum gibi metaller; tuzlu su, limonlu su, sirkeli su gibi sıvılar ve insan vücudu iletken maddelere örnek olarak verilebilir.


Plastik, porselen, tahta, kâğıt gibi katı maddeler; saf su, alkol, şekerli su gibi sıvılar ve genel olarak gazlar yalıtkan maddelere örnek olarak verilebilir.

Normal şartlarda yalıtkan olan maddeler, yüksek enerji gibi bazı şartlar altında iletken hâle geçebilir. Bir elektrik boşalması olan yıldırım ve şimşek oluşumu, içi gaz dolu tüplerin elektrik enerjisi ile birlikte ışık vermesi bu duruma örnek verilebilir.

Yorum yapın