Aynalar ve Kullanım Alanları Konu Anlatımı 7.Sınıf

Aynalar ve Kullanım Alanları Konu Anlatımı 7.Sınıf, fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz bir konu olduğundan bu konu anlatımını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Aynalar ve Kullanım Alanları Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Aynalar ve Kullanım Alanları Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Aynalar ve Kullanım Alanları ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Aynalar ve Kullanım Alanları

» Çevremizde sıklıkla gördüğümüz ve kullandığımız aynaların, arkaları alüminyum ya da gümüşle kaplanmış cam ya da yüzeyi pürüzsüz ve parlak hâle getirilmiş metal cisimler olduğunu biliyoruz. Pürüzsüz ve parlak yüzeylere gelen ışınlar, bu yüzeyler tarafından düzgün yansıtılır.

» Düzgün yansıma sonucunda da cisimlerin net ve parlak görüntüleri elde edilir. Pürüzlü yüzeylerden yansıyan ışınlar ise her yöne dağınık bir şekilde yansır ve bunun sonucunda cisimlerin net bir görüntüsü oluşmaz.

» Çevremizdeki aynalar kullanım amaçlarına göre düzlem, çukur ve tümsek ayna olmak üzere farklı şekillerde yapılır. Aynaları kullanarak görüntü elde etmek için cisimlerden gelen ya da yansıyan ışınların ayna yüzeyinden yansıyarak gözümüze kadar ulaşması gerektiğini öğrenmiştik.

» Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız düzlem aynalar yardımıyla cisimlerin düz görüntüsünü elde ederiz. Düzlem aynalarda cismin aynaya olan uzaklığı ile görüntünün aynaya olan uzaklığı ve cisim ile görüntüsünün büyüklüğü birbirine eşittir.

» Diğer bir deyişle düzlem aynalarla elde edilen görüntü cismin simetriğidir. Düzlem aynaları evlerimizde, iş yerlerimizde, okullarda sıklıkla kullanırız. Ayrıca düzlem aynaları periskop, projeksiyon makinesi gibi aletlerde ışığı istediğimiz doğrultuda yansıtmak için kullanırız.

» Düzlem aynadan farklı olarak çukur aynalar iç yüzeyi, tümsek aynalar ise dış yüzeyi parlak hâle getirilmiş küresel aynalardır.

» Küresel aynalar üzerine yollanan ışınların yansıdıktan sonra izleyeceği yol aynaların tam ortasını kürenin merkeziyle birleştirdiği varsayılan doğruya yani asal eksen’e göre tanımlanır. Küresel yüzeylere sahip bu aynalara paralel olarak gelen ışık ışınları bir noktada toplanır ya da bir noktadan dağılıyormuş gibi davranır.

» Çukur aynalar ışığı odak noktası adı verilen noktada toplarken odak noktasından ayrılan ışınlar doğrultusunu ve yönünü değiştirmeden yayılmaya devam eder.

» Çukur aynalarda belli bir uzaklıktan cisimlerin görüntüsü ters ve küçüktür. Ancak çukur aynalar cisme yaklaştırıldıkça odak noktasından sonra cismin görüntüsü düz hâle gelir ve büyür. Bu nedenle çukur aynalar dev aynası olarak da bilinir.

» Çukur aynalar daha ayrıntılı görüntü elde etmek ve ışığı bir noktada toplamak istediğimiz alanlarda örneğin diş muayenelerinde, güneş fırınları, araba farı, el feneri gibi araçların yapımında kullanılabilir.

» Tümsek aynalarda asal eksene paralel olarak gelen ışınlar ayna arkasındaki noktadan yani odak noktasından çıkıyormuş gibi uzaklaşarak yansır.

» Tümsek aynalar ışığı dağıtarak yansıtan aynalardır. Tümsek aynalarda görüntü cisimden küçük ve düzdür. Daha geniş alanları görmek için tercih edilen tümsek aynalar, mağazalarda ve arabaların yan aynalarında kullanılır.

Yorum yapın