Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Konu Anlatımı 5.Sınıf sosyal bilgiler dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Milli Egemenlik ve Milli Bağımsızlık
Egemenlik, hakim olma ve yönetme anlamına gelen bir kavramdır. Bir devletin vatandaşları, o ülkenin sınırları içinde yaşayan yabancılar ve ülke üzerindeki yetkilerinin tümüne egemenlik denir.
Millî egemenlik ise egemenliğin doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Ülkeyi yönetme gücünün halk tarafından kullanıldığı ülkelerde millî egemenlik vardır. Ülkemizde egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.
NOT
Anayasamıza göre Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.
Milli Bağımsızlık, bir milletin bağımsız ve hür bir şekilde yaşamasına, başka bir devlete bağımlı olmadan özgürce karar verebilmesine millî bağımsızlık denir.
Millî egemenlik ve bağımsızlığımız çok zor şartlar altında kazanıldığından milletimiz için vazgeçilmez değerler hâline gelmiştir. Bağımsızlık sembolleri, milletimizin ortak değerleri olarak kabul edilir.

Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz
BAYRAĞIMIZ
Ülkemizin en önemli bağımsızlık sembolüdür. Rengini vatan için can veren şehitlerimizin kanından alan bayrağımız bizim için çok kutsaldır. Bayrağımızdaki ay bağımsızlığın, yıldız da şehitlerimizin simgesidir.
İSTİKLÂL MARŞIMIZ
İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nda ordu ve millete moral vermek amacıyla Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. TBMM tarafından 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. Osman Zeki ÜNGÖR tarafından bestelenmiştir.
CUMHURBAŞKANLIĞI FORSU
Cumhurbaşkanlığı forsu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının ikametgâhında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır. Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız Türklerin tarihte kurduğu devletleri, ortadaki güneş Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eder.
BAŞKENTİMİZ
Bağımsız her ülkenin bir başkenti vardır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
PARAMIZ (TÜRK LİRASI)
Bağımsızlık sembollerinden biri de paradır. Paralarda birtakım semboller ve kültürel unsurlar bulunur. Ülkemizin para birimi Türk Lirasıdır.
MİLLİ TAKIMLARIMIZ
Dünya devletleri karşısında ülkemizi temsil eden
milli takımlarımız da egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
Milli Mücadele sırasında 23 Nisan 1920 tarihinde açılan TBMM, ülkemiz için ulusal egemenlik sembolümüzdür.
DİLİMİZ
Ülkemizde resmi dil Türkçedir. Bu nedenle Türkçemiz de egemenlik sembollerimizdendir.
ATATÜRK VE ANITKABİR
Türk milletinin bağımsız ve egemen bir ulus olmasında en büyük pay Atatürk’ündür. Bu nedenle Atatürk ve Anıtkabir bağımsızlık sembollerimizdendir.
ANAYASAMIZ
Anayasa, milletin ideal yaşam tarzını yansıtır. Bu yönüyle de anayasa bağımsızlığı simgeler.